CEPS facilitated participation of students in the BIP programme 'Smart university, smart campus'"

Four students from University College “CEPS – Center for Business Studies” Kiseljak participated in the Blended Intensive Programme (BIP) organized by the partner institution, the Polytechnic University “Lavoslav Ružička” in Vukovar (VEVU). This initiative brought together students from partner higher education institutions in Bosnia and Herzegovina and Albania, with the aim of fostering smart thinking and practical learning through exposure to innovative practices.
The program combined virtual and in-person components, providing participants with the opportunity to enhance their academic and professional competencies while engaging in intercultural exchange. CEPS proudly supported the participation of its students, contributing both to their personal development and to the visibility of the institution within international academic circles.

The full training program is available at the following link:
https://www.vevu.hr/wp-content/uploads/2025/04/VEVU-BIP-Agenda-25f-4.pdf

8 Likes

Moje ime je Naida Mutapčić i studentica sam 4. godine Cestovnog prometa na Visokoj
školi "CEPS - Centar za poslovne studije" Kiseljak. Moj boravak u Vukovaru tokom
Erasmus+ BIP programa „Smart University, Smart Campus II“ bio je veoma lijepo
iskustvo. U samo nekoliko dana, ovaj grad i njegovi ljudi ostavili su neizbrisiv trag na
mene. Najveća vrijednost programa bila je prilika da upoznam studente iz različitih
zemalja, posebno sa drugih fakulteta iz Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih dijelova
Europe. Zajednički rad na projektima, razmjena ideja i svakodnevni razgovori omogućili
su nam da stvorimo snažne veze koje, vjerujem, će trajati dugo nakon programa.
Predavači su nas inspirirali svojim vizijama pametnih univerziteta i inovativnim
pristupima u edukaciji. Kroz radionice i predavanja o umjetnoj inteligenciji, održivosti i
IoT tehnologijama, stekli smo praktična znanja koja će mi svakako koristiti u
budućnosti. Osim akademskih aktivnosti, imali smo priliku upoznati bogatu kulturu i
historiju Vukovara i Slavonije. Obilazak grada, priče o njegovoj prošlosti i izlet u
prelijepu slavonsku prirodu bili su nezaboravno iskustvo. Posebno me dirnula posjeta
memorijalnim mjestima, koja su me podsjetila na važnost očuvanja mira i jedinstva.
Smještaj u Učeničkom domu Vukovar je bio udoban, a osoblje izuzetno ljubazno i
uslužno. Sve u svemu, veoma sam sretna što sam imala priliku da učestvujem u ovom
programu, naučim mnogo novih stvari o naprednim tehnologijama koje ne zvuče više
kao daleka budućnost, te upoznam predivne ljude iz različitih dijelova Evrope. Posebno
se želim zahvaliti profesoru Nerminu Paliću na preporuci za ovaj program i podršci
tokom priprema. Svima koji razmišljaju o sudjelovanju u BIP ili sličnim programima,
toplo preporučujem da iskoriste priliku. Ovo je više od obične studentske mobilnosti –
to je prilika za rast, nova prijateljstva i nezaboravne trenutke koji obogaćuju i
akademski i osobni život.

3 Likes

Moje ime je Dario Šušnja i student sam 2. godine Cestovnog prometa na Visokoj školi “CEPS - Centar za poslovne studije” Kiseljak .
Tijekom Erasmus+ BIP programa „Smart University, Smart Campus II“ obradili smo dosta zanimljivih tema koji su dodatno obogatile naše znanje i podigle nam svijest o pametnim i održivim gradovima, školama, učionicama, prometnicama itd.
Zanimljivo je kako smo mi jako “osiromašeni” svim tim informacijama i dok mi smatramo da je to budućnost, netko “ tu budućnost” živi već sad.
Pametne prometnice, semafori koji rade na principu trenutne analize, tj. regulira prometom po trenutnoj potrebi same prometnice.
Semafori koji proizvode zvučnu signalizaciju za ljude koji imaju problema sa vidom.
Pametne učionice koje same upravljaju klimatizacijom, određuju vlažnost u odnosu na broj učenika u njoj, prozori koji se sami zatamnjuju, pametne ploče i dr.
Umjetna inteligencija se koristi za planiranje svih tih stvari te za izradu nekih aplikacija koje dodatno upotpunjuju ovu sliku.
“Ta budućnost” nekom je sadašnjost i smatram da mi moramo raditi na tome da i ta budućnost stigne do nas.
I jako sam zahvalan što sam imao priliku vidjeti i slušati o tome kako se drugi gradovi, škole i dr. ustanove razvijaju i šire u smislu pametnih gradova, pametnih škola i sl.
I na kraju, najviše se zahvaljujem profesoru Nerminu Paliću na preporuci za ovaj program i toplo preporučujem svima koji se razmišljaju na odlazak na ovakav i slicne programe da prihvate nove izazove.

3 Likes

Moje ime je Dženan Tahmaz i student sam 4. godine studija Informacione tehnologije i sistemi na Visokoj školi “CEPS - Centar za poslovne studije” Kiseljak.
U Maju akademske 2024/2025. godine sam imao priliku da učestvujem na seminaru BIP u Vukovaru, Republika Hrvatska, sa kolegama Dariom, Arminom i Naidom u sklopu Erasmus+ programa International Week.
Teme seminara su bile umjetna inteligencija, pametni gradovi i univerziteti, kao i učuvanje okoliša efikasnom primjenom tehnologija. Predavanja su bila online i on-site, a vodili su ih profesori iz Mađarske, Srbije, Hrvatske i Ukrajine, dok su kolege bile i iz Albanije, Španije, Poljske, Gruzije i Njemačke.
Pored predavanja također smo imali priliku i da se upoznamo sa gradom Vukovarom, te da više saznamo o historiji grada.
Iskreno preporučujem svim studentima da barem jednom tokom studija iskoriste priliku za odlazak na razmjenu u sklopu Erasmus+ programa.

3 Likes