@Eledja Si udhëheqëse shkencore, më pëlqen që e ke ngritur pyetjen në një mënyrë që shkon përtej “a kemi produkte green?” dhe shkon drejt thelbit: kontributi real i bankave në ekonominë e gjelbër nuk matet vetëm nga fakti që ekziston një produkt i quajtur “green”, por nga mënyra si ai produkt është i lidhur me analizën e kreditimit, matjen e ndikimit dhe politikat e portofolit. Nëse një kredi quhet “e gjelbër” vetëm sepse financion panele diellore, por banka nuk vendos kritere të qarta, nuk kontrollon zbatimin dhe nuk raporton rezultatet, atëherë rrezikon të mbetet një etiketë. Nëse, përkundrazi, banka e trajton financimin e gjelbër si pjesë të strategjisë së saj afatgjatë, duke përcaktuar standarde, duke monitoruar performancën mjedisore të projekteve dhe duke e reflektuar këtë në vendimmarrje,atëherë ndikimi bëhet i prekshëm.
Kjo lidhet drejtpërdrejt edhe me pyetjen tuaj për menaxhimin e riskut afatgjatë. Në praktikë, bankat përballen me risqe që vijnë nga ndryshimet klimatike dhe tranzicioni drejt ekonomisë së gjelbër. Këto risqe mund të jenë tranzitore (ndryshime rregullatore, taksa, standarde të reja), fizike (ngjarje ekstreme, dëme në asete) dhe reputacioni/rregullatore nëse bankat akuzohen për “greenwashing”. Prandaj, kur banka integron riskun klimatik në analizën e kreditimit dhe orienton portofolin drejt projekteve më të qëndrueshme, ajo në fakt po menaxhon më mirë ekspozimet e së ardhmes. Ndërsa kur “green” përdoret pa matje dhe pa transparencë, rritet risku i mosbesimit, i ndërhyrjes rregullatore dhe i humbjes së kredibilitetit.
Nëse do ta kthenim këtë diskutim në një kërkim të strukturuar, do t’ju propozoja temën: “Financat e gjelbra në bankat shqiptare: integrim real në menaxhimin e riskut apo instrument reputacioni?”. Ideja është të analizohen dy dimensione kryesore: së pari, si e përcakton banka një financim “green”, a ekzistojnë kritere të formalizuara, a ka dokumentim dhe monitorim pas disbursimit dhe a raportohet ndikimi mjedisor; së dyti, në ç’masë risqet klimatike reflektohen në politikat e kreditimit dhe në sistemin e menaxhimit të riskut.
Duke qenë se në Shqipëri shpesh mungon akses i plotë në të dhëna të detajuara të portofolit, një dizajn realist mund të ndërtohet në dy mënyra.
Njëra është kombinimi i analizës së dokumentave (raporte vjetore, raporte ESG, politika kredie/risku) me intervista me drejtues të riskut dhe kreditimit. Tjetra, është një Delphi Study, ku mblidhet një panel ekspertësh nga bankat, rregullatori, sektori i energjisë dhe akademia për të ndërtuar konsensus mbi kriteret minimale të “green lending” dhe boshllëqet aktuale.
Për ta bërë studimin edhe më të strukturuar dhe analitik, Delphi mund të kombinohet me AHP (Analytic Hierarchy Process). Fillimisht, përmes Delphi identifikohen faktorët kryesorë (p.sh. matja e ndikimit, integrimi në analizën e kreditimit, presioni rregullator, përfitimi reputacional, menaxhimi i riskut të klimës). Më pas, përmes AHP, ekspertët kryejnë krahasime dyshe midis këtyre faktorëve për të përcaktuar peshën relative të secilit. Edhe me një kampion të vogël, kjo metodë është plotësisht e pranueshme, pasi AHP mbështetet në gjykim ekspertësh dhe jo në madhësi të madhe kampioni. Rezultati do të ishte një hierarki e qartë me prioritet që tregon se çfarë e shtyn realisht “green banking” në Shqipëri: risku, rregullatori apo reputacioni.
Për ta mbështetur metodologjikisht dhe konceptualisht këtë propozim, ky artikull është i dobishëm si referencë:
https://www.mdpi.com/2071-1050/12/6/2314