Ekonomia qarkulluese në sektorin bankar

Gjatë punës sime kërkimore mbi ekonominë e gjelbër dhe qarkulluese, si edhe gjatë eksperiencës sime në sektorin bankar, më ka lindur kjo pyetje:

Si mendoni se bankat në Shqipëri mund të kontribuojnë realisht në zhvillimin e ekonomisë së gjelbër dhe qarkulluese?

A mendoni se produktet financiare si kreditë “green”, financimet për energji të rinovueshme dhe projektet për eficiencë energjie kanë një ndikim real në mbrojtjen e mjedisit dhe zhvillimin e qëndrueshëm, apo përdoren më shumë si strategji marketingu?

Në çfarë mënyre kjo qasje ndikon në menaxhimin e riskut afatgjatë të bankës?

@PersetaGrabova @Zhonga
@Klevina

8 Likes

Në praktikë, duke parë se si funksionon sektori bankar në Shqipëri, mendoj se roli i bankave në ekonominë e gjelbër dhe qarkulluese është ende në ndërtim e sipër. Ka iniciativa për kredi “green”, financime për panele diellore apo për përmirësime në eficiencën energjetike, por ato nuk janë ende të përhapura gjerësisht dhe zakonisht fokusohen te klientë më të mëdhenj. Shpesh, një kredi etiketohet si “e gjelbër” thjesht nga qëllimi i investimit, pa u ndjekur më pas me matje konkrete të ndikimit mjedisor, gjë që të bën të mendosh se në disa raste kjo qasje shërben më shumë për pozicionim sesa për ndryshim real. Nga ana tjetër, në aspektin e riskut, orientimi drejt projekteve më të qëndrueshme ka kuptim edhe financiarisht, pasi në afat të gjatë ul ekspozimin e bankave ndaj riskut rregullator dhe atij të tranzicionit, sidomos në sektorë tradicionalë me konsum të lartë energjie.

Pyetja që mbetet është: Çfarë roli mund të luajë bashkëpunimi mes bankave dhe institucioneve publike për ta bërë ekonominë e gjelbër më të aksesueshme?

@PersetaGrabova @Rovena @Ballgjini @Zhonga

5 Likes

Gjatë eksperiencës sime ,duke parë se si funksionon sektori bankar në Shqipëri,mendoj se roli i bankave në Shqipëri në zhvillimin e ekonomisë së gjelbër nuk duhet parë vetëm në nivel produkti (kredi “green”), por në nivel strategjie afatgjatë. Nëse financimi i projekteve të rinovueshme dhe eficiencës energjetike bëhet pjesë e politikave të kreditimit dhe analizës së riskut, atëherë ndikimi është real dhe i matshëm.

Nga një këndvështrim financiar, projektet e gjelbra mund të kenë kosto fillestare më të larta, por shpesh rezultojnë me stabilitet më të madh në flukset e parasë në afatgjatë. Për bankën kjo do të thotë më pak ekspozim ndaj rreziqeve tranzitore (ndryshime rregullatore, taksa karboni, standarde mjedisore) dhe rreziqeve fizike (fatkeqësi natyrore, dëme klimatike).

Nga ana tjetër, ekziston rreziku i “greenwashing”, ku produktet etiketohen si të gjelbra pa pasur kritere të qarta matëse. Këtu hyn rëndësia e standardeve të raportimit ESG dhe transparencës. Nëse mungon matja e ndikimit, atëherë financat e gjelbra rrezikojnë të mbeten më shumë marketing sesa transformim real.

Në kontekstin shqiptar, sfida kryesore mbetet edukimi financiar i bizneseve, mbështetja me politika fiskale dhe krijimi i një kuadri të qartë rregullator që orienton kapitalin drejt aktiviteteve të qëndrueshme.

Pyetjet që mbeten janë: A janë bankat në Shqipëri realisht të angazhuara në financa të gjelbra apo është ende në fazë fillestare?

Si mund të garantohet që kreditë “green” të kenë ndikim të matshëm dhe jo vetëm etiketime formale?

A duhet të ketë më shumë mbështetje nga shteti apo nga rregullatori për të përshpejtuar këtë tranzicion?

4 Likes

@Eledja Si udhëheqëse shkencore, më pëlqen që e ke ngritur pyetjen në një mënyrë që shkon përtej “a kemi produkte green?” dhe shkon drejt thelbit: kontributi real i bankave në ekonominë e gjelbër nuk matet vetëm nga fakti që ekziston një produkt i quajtur “green”, por nga mënyra si ai produkt është i lidhur me analizën e kreditimit, matjen e ndikimit dhe politikat e portofolit. Nëse një kredi quhet “e gjelbër” vetëm sepse financion panele diellore, por banka nuk vendos kritere të qarta, nuk kontrollon zbatimin dhe nuk raporton rezultatet, atëherë rrezikon të mbetet një etiketë. Nëse, përkundrazi, banka e trajton financimin e gjelbër si pjesë të strategjisë së saj afatgjatë, duke përcaktuar standarde, duke monitoruar performancën mjedisore të projekteve dhe duke e reflektuar këtë në vendimmarrje,atëherë ndikimi bëhet i prekshëm.

Kjo lidhet drejtpërdrejt edhe me pyetjen tuaj për menaxhimin e riskut afatgjatë. Në praktikë, bankat përballen me risqe që vijnë nga ndryshimet klimatike dhe tranzicioni drejt ekonomisë së gjelbër. Këto risqe mund të jenë tranzitore (ndryshime rregullatore, taksa, standarde të reja), fizike (ngjarje ekstreme, dëme në asete) dhe reputacioni/rregullatore nëse bankat akuzohen për “greenwashing”. Prandaj, kur banka integron riskun klimatik në analizën e kreditimit dhe orienton portofolin drejt projekteve më të qëndrueshme, ajo në fakt po menaxhon më mirë ekspozimet e së ardhmes. Ndërsa kur “green” përdoret pa matje dhe pa transparencë, rritet risku i mosbesimit, i ndërhyrjes rregullatore dhe i humbjes së kredibilitetit.

Nëse do ta kthenim këtë diskutim në një kërkim të strukturuar, do t’ju propozoja temën: “Financat e gjelbra në bankat shqiptare: integrim real në menaxhimin e riskut apo instrument reputacioni?”. Ideja është të analizohen dy dimensione kryesore: së pari, si e përcakton banka një financim “green”, a ekzistojnë kritere të formalizuara, a ka dokumentim dhe monitorim pas disbursimit dhe a raportohet ndikimi mjedisor; së dyti, në ç’masë risqet klimatike reflektohen në politikat e kreditimit dhe në sistemin e menaxhimit të riskut.

Duke qenë se në Shqipëri shpesh mungon akses i plotë në të dhëna të detajuara të portofolit, një dizajn realist mund të ndërtohet në dy mënyra.

Njëra është kombinimi i analizës së dokumentave (raporte vjetore, raporte ESG, politika kredie/risku) me intervista me drejtues të riskut dhe kreditimit. Tjetra, është një Delphi Study, ku mblidhet një panel ekspertësh nga bankat, rregullatori, sektori i energjisë dhe akademia për të ndërtuar konsensus mbi kriteret minimale të “green lending” dhe boshllëqet aktuale.

Për ta bërë studimin edhe më të strukturuar dhe analitik, Delphi mund të kombinohet me AHP (Analytic Hierarchy Process). Fillimisht, përmes Delphi identifikohen faktorët kryesorë (p.sh. matja e ndikimit, integrimi në analizën e kreditimit, presioni rregullator, përfitimi reputacional, menaxhimi i riskut të klimës). Më pas, përmes AHP, ekspertët kryejnë krahasime dyshe midis këtyre faktorëve për të përcaktuar peshën relative të secilit. Edhe me një kampion të vogël, kjo metodë është plotësisht e pranueshme, pasi AHP mbështetet në gjykim ekspertësh dhe jo në madhësi të madhe kampioni. Rezultati do të ishte një hierarki e qartë me prioritet që tregon se çfarë e shtyn realisht “green banking” në Shqipëri: risku, rregullatori apo reputacioni.

Për ta mbështetur metodologjikisht dhe konceptualisht këtë propozim, ky artikull është i dobishëm si referencë:

https://www.mdpi.com/2071-1050/12/6/2314

4 Likes

Roli i sektorit bankar në promovimin e ekonomisë së gjelbër dhe qarkulluese në Shqipëri po fiton rëndësi në rritje, duke reflektuar transformimet strukturore të sistemit financiar dhe orientimin drejt zhvillimit të qëndrueshëm. Financimi i projekteve në fushën e energjisë së rinovueshme, eficiencës energjetike dhe investimeve me ndikim të reduktuar mjedisor përfaqëson jo vetëm një angazhim institucional, por edhe një komponent të rëndësishëm të strategjisë afatgjatë të menaxhimit të riskut. Megjithëse këto projekte karakterizohen nga kërkesa më të larta për kapital fillestar, ato priren të ofrojnë stabilitet më të madh financiar dhe ekspozim më të ulët ndaj rreziqeve të tranzicionit.

Një ndër sfidat kryesore mbetet matja e saktë dhe objektive e ndikimit ekonomik dhe mjedisor të financimeve të gjelbra. Në mungesë të indikatorëve të standardizuar dhe mekanizmave transparentë të raportimit, ekziston rreziku që financat e gjelbra të mbeten në nivel deklarativ, pa prodhuar transformim real strukturor. Në këtë kontekst, roli i institucioneve rregullatore, veçanërisht i Banka e Shqipërisë, si dhe harmonizimi me politikat publike dhe standardet ndërkombëtare, është thelbësor për orientimin efikas të kapitalit drejt aktiviteteve të qëndrueshme.
Nga perspektiva e menaxhimit të riskut, integrimi i faktorëve mjedisorë, socialë dhe të qeverisjes (ESG) në procesin e kreditimit kontribuon në reduktimin e rreziqeve afatgjata që lidhen me ndryshimet klimatike, presionet rregullatore dhe transformimet strukturore të ekonomisë. Në këtë mënyrë, financimi i gjelbër nuk përbën vetëm një zgjedhje etike, por edhe një strategji të arsyeshme ekonomike dhe financiare
Pyetjet qe mbeten jane:

• A nxitet zhvillimi i financave të gjelbra më shumë nga kuadri rregullator apo nga dinamika e kërkesës së tregut?
    -Cilat mekanizma dhe indikatorë do të mundësonin një vlerësim të matshëm dhe të besueshëm të ndikimit ekonomik dhe mjedisor të kredive “green” në Shqipëri?
    @PersetaGrabova
4 Likes

Dua të ndaj me ju disa rekomandime mbi planin e veprimit për qëndrueshmërinë në sektorin bankar.

Gjatë analizës së planit të veprimit mbi qëndrueshmërinë, një nga përfundimet kryesore është se integrimi i plotë i parimeve ESG nuk duhet të trajtohet si një funksion i veçuar, por si pjesë thelbësore e strategjisë së përgjithshme të bankës.

Në këtë kuadër, disa rekomandime konkrete për periudhën 1–5 vjeçare do të ishin:
• Forcimi i kapaciteteve të brendshme përmes trajnimeve të vazhdueshme mbi riskun klimatik dhe kriteret ESG, në mënyrë që stafi të jetë i përgatitur për implementimin praktik të tyre.
• Automatizimi dhe përmirësimi i sistemeve të raportimit ESG, për të garantuar cilësi më të lartë të të dhënave dhe përputhshmëri me standardet ndërkombëtare.
• Zgjerimi i produkteve financiare të gjelbra, duke mbështetur bizneset që investojnë në energji të rinovueshme, eficiencë energjetike dhe ekonomi qarkulluese.
• Menaxhimi proaktiv i risqeve klimatike dhe reputacionale, përmes integrimit të tyre në procesin e vlerësimit të kredisë.
• Forcimi i partneriteteve ndërkombëtare, për të përfituar nga praktikat më të mira dhe instrumentet financiare të dedikuara për tranzicionin e gjelbër.

Mendoj se suksesi i këtij plani varet jo vetëm nga investimet financiare, por nga ndryshimi i kulturës organizative dhe nga përfshirja e qëndrueshmërisë në vendimmarrjen e përditshme. Në këtë mënyrë, banka jo vetëm redukton risqet afatgjata, por krijon edhe avantazh konkurrues dhe vlerë të qëndrueshme për të gjitha palët e interesuara.

2 Likes

Sistemi bankar shqiptar paraqitet i qëndrueshëm, me nivele të mira kapitalizimi dhe likuiditeti, si dhe me mbikëqyrje të vazhdueshme nga Banka e Shqipëris. Bankat kanë përmirësuar menaxhimin e riskut dhe raportimin financiar, duke integruar gradualisht elementë të qëndrueshmërisë (ESG) në strategjitë e tyre.

Megjithatë, sistemi përballet me sfida si: rritja e kostove të energjisë, risku kibernetik, presioni për digjitalizim, kërkesat për financa të gjelbra dhe integrimi i riskut klimatik në menaxhimin e përgjithshëm të riskut.

Plani i veprimit fokusohet në:

1. Integrimin e riskut mjedisor dhe klimatik në analizën e riskut;
  2. Reduktimin e ndikimit mjedisor të operacioneve bankare;
  3. Forcimin e qeverisjes korporative dhe transparencës ESG;
  4. Rritjen e financimit për projekte të qëndrueshme.

Rekomandime:

1. Zhvillimi i stres-testeve që përfshijnë riskun klimatik dhe mjedisor.
  2. Digjitalizimi i proceseve për reduktim kostoje dhe ndikimi mjedisor.
  3. Vendosja e indikatorëve të qartë (KPI) për monitorimin e objektivave ESG.
    4.Investime në siguri kibernetike dhe inovacion teknologjik.
  4. Bashkëpunim më i ngushtë me rregullatorin dhe harmonizim me standardet ndërkombëtare.

@PersetaGrabova

2 Likes

Plani i qëndrueshmërisë paraqet një qasje strategjike që synon të forcojë pozicionin e bankës në aspektin mjedisor, social dhe financiar. Përmes integrimit të parimeve ESG në strategjinë e përgjithshme, banka jo vetëm redukton ekspozimin ndaj risqeve afatgjata, por krijon edhe avantazh konkurrues në treg.

Përfitimet kryesore përfshijnë:

1. Reduktimin e emetimeve dhe mbështetjen e projekteve të energjisë së rinovueshme.
  2. Përmirësimin e mirëqenies së punonjësve dhe forcimin e barazisë gjinore.
  3. Rritjen e besimit të palëve të interesit dhe reputacionit institucional.
  4. Zhvillimin e produkteve të gjelbra dhe krijimin e burimeve të reja të ardhurash.
  5. Uljen e kostove operative përmes investimeve në eficiencë energjetike.

Nga ana financiare, plani kërkon investime fillestare në teknologji, trajnime dhe përmirësime infrastrukturore, por në afatmesëm pritet që kursimet operative dhe zgjerimi i portofolit të gjelbër të kompensojnë këto kosto.

Risqet kryesore gjatë zbatimit janë:

1. Mospërmbushja e objektivave dhe ndikimi negativ në reputacion.
  2. Rreziku i greenwashing në mungesë të raportimit transparent.
  3. Ndryshimet rregullatore dhe kostot e papritura teknologjike.
  4. Sfida në ndryshimin e kulturës organizative.

Rekomandohet që në periudhën 1–5 vjeçare banka të:

1. Krijojë struktura mbikëqyrëse ESG në nivel drejtues.
  2. Zgjerojë produktet e gjelbra me stimuj konkretë për klientët.
  3. Integrojë analizën e riskut klimatik në procesin e kreditimit.
  4. Forcojë partneritetet ndërkombëtare dhe raportimin periodik ESG.
2 Likes

Po, produktet financiare “green” mund te kene nje ndikim real ne mbrojtjen e mjedisit dhe ne zhvillimin e qendrueshem, sidomos kur financojne projekte konkrete si energjia e rinovueshme apo eficienca energjetike (nga modelet e huaja te operimit ka histori suksesi). Megjithate, ne disa raste ato mund te perdoren edhe si strategji marketingu, nese nuk shoqerohen me standarde te qarta dhe transparence mbi ndikimin real mjedisor te projekteve te financuara. Keshtu pyetjet qe mund te ngrihen ne kete rast jane: A kane bankat strategji per produktet financiare green? A raportojne bankat per numrin e kredive green? Cfare impakti ka patur?

1 Like

Po, bankat mund të kontribuojnë realisht në zhvillimin e ekonomisë së gjelbër dhe qarkulluese, dhe kjo mund të argumentohet përmes analizave që lidhen me mënyrën se si institucionet financiare menaxhojnë riskun, përdorin burimet dhe orientojnë financimet në ekonomi. Aktiviteti bankar nuk krijon ndotje industriale të drejtpërdrejtë, por ai ka një ndikim të rëndësishëm përmes vendimeve të financimit dhe përmes mënyrës se si organizohet aktiviteti operacional. Për këtë arsye, kur institucionet financiare integrojnë parimet e qëndrueshmërisë në strategjinë e tyre, ndikimi i tyre shfaqet si në aspektin mjedisor ashtu edhe në atë ekonomik.

Një element që e mbështet këtë argument është analiza e riskut dhe matrica e vlerësimit të riskut, ku identifikohen faktorë që lidhen drejtpërdrejt me qëndrueshmërinë dhe menaxhimin e burimeve. Në një analizë të tillë marren në konsideratë risqe si rritja e konsumit energjetik të infrastrukturës teknologjike, varësia nga sistemet digjitale dhe furnitorët IT, si dhe presioni rregullator për raportim të qëndrueshmërisë. Këto risqe janë vlerësuar sipas probabilitetit të ndodhjes dhe impaktit të tyre në aktivitetin financiar, duke treguar se disa prej tyre paraqesin impakt mesatar ose të lartë në operacionet dhe kostot e institucionit. Pikërisht për shkak të këtij vlerësimi, reduktimi i konsumit të energjisë, optimizimi i proceseve dhe përdorimi i teknologjive më efikase konsiderohen masa konkrete për uljen e ekspozimit ndaj këtyre risqeve.

Një tjetër argument që tregon ndikimin real të kësaj qasjeje lidhet me përdorimin e indikatorëve të performancës që matin efikasitetin dhe përdorimin e burimeve. Tregues të tillë përfshijnë reduktimin e përdorimit të dokumentacionit fizik përmes digjitalizimit të proceseve, uljen e konsumit të energjisë në ambientet operative dhe rritjen e përdorimit të platformave digjitale për ofrimin e shërbimeve financiare. Këta indikatorë janë të matshëm dhe mund të monitorohen në kohë, gjë që tregon se përmirësimet në efikasitetin e proceseve dhe në përdorimin e energjisë kanë një ndikim konkret dhe të verifikueshëm në performancën mjedisore të aktivitetit bankar.

Në këtë kontekst, produktet financiare që lidhen me financimin e projekteve për energji të rinovueshme apo eficiencë energjie nuk përfaqësojnë vetëm një strategji marketingu, por edhe një mekanizëm për orientimin e kapitalit drejt aktiviteteve ekonomike me ndikim më të ulët mjedisor. Kur financimi kanalizohet drejt projekteve që reduktojnë konsumin e energjisë ose rrisin përdorimin e burimeve të rinovueshme, ndikimi shfaqet në mënyrë indirekte përmes reduktimit të kostove energjetike dhe përmirësimit të efikasitetit të sektorëve të ndryshëm ekonomikë.

Kjo qasje lidhet gjithashtu ngushtë me menaxhimin e riskut afatgjatë. Analiza tregon se faktorë si rritja e çmimeve të energjisë, kërkesat rregullatore për raportim të qëndrueshmërisë dhe pritshmëritë e palëve të interesit mund të ndikojnë drejtpërdrejt në stabilitetin financiar dhe reputacionin e institucioneve financiare. Për këtë arsye, integrimi i praktikave që lidhen me eficiencën energjetike, digjitalizimin dhe raportimin e indikatorëve të qëndrueshmërisë ndihmon në reduktimin e kostove operative, në rritjen e transparencës dhe në uljen e ekspozimit ndaj risqeve reputacionale dhe rregullatore.

Prandaj, duke u bazuar në analizën e riskut, në vlerësimin përmes matricës së riskut dhe në përdorimin e indikatorëve të performancës për monitorimin e përdorimit të burimeve dhe të energjisë, mund të argumentohet se përfshirja e praktikave të ekonomisë së gjelbër dhe qarkulluese në sektorin bankar ka një ndikim real dhe të matshëm, si në përmirësimin e efikasitetit operacional ashtu edhe në menaxhimin më të qëndrueshëm të riskut në afatgjatë.

Në kuadër të lëndës “Drejtim Risku”, është zhvilluar një plan veprimi i detajuar për menaxhimin efektiv të riskut në ProCredit Bank. Qëllimi i këtij plani është integrimi i analizës së riskut me aktivitetet operative të bankës, duke siguruar që çdo risk i identifikuar të shoqërohet me masa parandaluese dhe mekanizma reagimi të qartë. Përmes këtij plani synohet rritja e qëndrueshmërisë financiare, përmirësimi i cilësisë së portofolit të kredive dhe forcimi i kapaciteteve organizative për përballimin e sfidave të mjedisit ekonomik dhe financiar.
Gjetjet kryesore:Analiza e planit të veprimit ka nxjerrë në pah se integrimi i menaxhimit të riskut në operacionet ditore fillestare është i kufizuar, gjë që kërkon ndërtimin e procedurave të standardizuara të monitorimit të riskut. Në praktikë, ProCredit Bank ka ndërtuar një kornizë të kontrollit të riskut ku përfshihen procese të rishikimit periodik të kredive me probabilitet të lartë të moskthimit dhe masa parandaluese të përshtatura sipas nivelit të riskut. Për shembull, bankat e grupit kërkojnë vlerësim të detajuar të riskut për çdo kërkesë kredie biznesi, duke përfshirë analizë të situatës financiare të klientit dhe faktorëve të mjedisit ku operon ai biznes. Një tjetër gjetje lidhet me nevojën për përforcimin e sistemeve teknologjike për mbledhjen dhe analizën e të dhënave. ProCredit Bank ka filluar të përdorë sisteme digjitale të analitikës financiare që mundësojnë monitorim në kohë reale të treguesve kryesorë si Return on Equity (RoE), Cost-Income Ratio dhe Cost of Risk, duke përmirësuar aftësinë për vendimmarrje të informuar dhe parandalimin e ndikimeve negative financiare.Roli i burimeve njerëzore është gjithashtu vendimtar për menaxhimin e riskut. Banka investon në trajnim të vazhdueshëm për stafin e kreditimit dhe menaxhmentit, duke përfshirë njohuritë për praktikat më të mira të menaxhimit të riskut dhe standardet ESG (Mjedisore, Sociale dhe të Guvernancës). Për shembull, punonjësit trajnohen mbi vlerësimin e riskut mjedisor dhe social të projekteve të financuara, duke siguruar që aktivitetet financiare të jenë në përputhje me kritere të kujdesshme të qëndrueshmërisë.Gjithashtu, është konstatuar një nevojë për mbështetje aktive nga drejtuesit e lartë për zbatimin efektiv të strategjive të menaxhimit të riskut. Në praktikë, strukturat e guvernancës së ProCredit Bank përfshijnë komitete të veçanta që mbikëqyrin përputhshmërinë me politikat e riskut dhe integrimin e objektivave ESG në vendimmarrje strategjike. 
Rekomandimet: Për të rritur efektivitetin e planit të menaxhimit të riskut, rekomandohet implementimi i një sistemi më gjithëpërfshirës të riskut, i cili lidh analizën e riskut me aktivitetet operative dhe vendimmarrjen strategjike të bankës. Konkretisht, çdo risk i identifikuar duhet të kategorizohet sipas probabilitetit të ndodhjes dhe ndikimit financiar, dhe për çdo kategori të përcaktohen masa parandaluese të përshtatura. Për shembull, ProCredit Bank përdor një listë përjashtuese të aktiviteteve që nuk do të financohen (si operimi në zona të mbrojtura ose aktivitete me ndikim të lartë mjedisor), duke siguruar që portofoli i kredive ndjek standarde të larta të riskut të qëndrueshëm. Investimi i vazhdueshëm në teknologji digjitale dhe sisteme analitike është thelbësor për të forcuar proceset e monitorimit dhe analizës së riskut. ProCredit Bank ka zhvilluar një sistem të centralizuar të monitorimit të treguesve financiarë dhe të performancës së portofolit, duke lejuar identifikimin e devijimeve dhe reagimin proaktiv. Ky sistem siguron që informacioni i përdorur për vendimmarrje strategjike të jetë i besueshëm dhe i azhurnuar në kohë reale.Trajnimi i vazhdueshëm i stafit duhet të mbetet prioritet, duke përfshirë edhe aspekte të menaxhimit të riskut mjedisor dhe social. ProCredit Bank ka përfshirë standardet mjedisore në procedurat e vlerësimit të kredive dhe promovon produktet e financimit të gjelbër (“green loans”), që stimulojnë investime në efikasitet energjetik dhe burime të rinovueshme të energjisë, duke ulur kështu riskun mjedisor dhe duke përforcuar qëndrueshmërinë e portofolit. Forcimi i kontrollit të brendshëm dhe auditimit është i domosdoshëm për të garantuar saktësinë e të dhënave dhe transparencën e procesit të menaxhimit të riskut. Strukturat e ProCredit Bank kryejnë verifikime periodike dhe raportojnë rregullisht rezultatet për drejtuesit e lartë, duke siguruar një bazë të fortë për vendimmarrje strategjike.Përdorimi i indikatorëve kryesorë të performancës, si RoE, Cost-Income Ratio dhe Cost of Risk, duhet të vazhdojë të jetë një element kyç i matjes së performancës operative dhe menaxhimit të riskut, duke lejuar identifikimin e hershëm të tren­dëve negative që mund të ndikojnë portofolin e kredive dhe stabilitetin financiar.

Si përfundim, vendosja e një sistemi të monitorimit me afate të shkurtër, mesëm dhe të gjata siguron një progres të matshëm dhe të qëndrueshëm. Integrimi i praktikave të menaxhimit të riskut në strategjinë e ProCredit Bank jo vetëm që rrit efikasitetin operativ, por gjithashtu siguron një themel të qëndrueshëm për zhvillim strategjik afatgjatë, në përputhje me standardet ndërkombëtare të qëndrueshmërisë.
Faleminderit,
Filemona

1 Like