Forcimi i Kuadrit Ligjor për PDNA në Shqipëri: Nga Praktika e Përkohshme drejt Standardizimit Kombëtar

Tërmeti i 26 nëntorit 2019 shënoi një pikë kthese në qasjen e vendit ndaj menaxhimit të rreziqeve. Megjithëse Shqipëria ka avancuar ndjeshëm me miratimin e Ligjit 45/2019 “Për Mbrojtjen Civile”, si dhe me hartimin e **Strategjisë së Reduktimit të Rreziqeve 2023–2030, disa boshllëqe ligjore vazhdojnë të kufizojnë efektivitetin e proceseve të PDNA.
Në nivel ligjor, mbeten tre çështje kritike:

1. PDNA nuk është ende një detyrim ligjor i qartë.
    Edhe pse përdoret në praktikë, procedurat nuk janë të kodifikuara në mënyrë të detajuar në ligj apo nënligje, duke krijuar paqartësi dhe zbatim jo të njëtrajtshëm në nivel kombëtar e lokal.
  2. Mungesa e një metodologjie zyrtare të miratuar me akt nënligjor.
    Nevojitet një udhëzim apo vendim i Këshillit të Ministrave që të specifikojë hapat, institucionet përgjegjëse dhe standardet e vlerësimit të dëmeve, humbjeve dhe nevojave të rikuperimit.
  3. Bazat e të dhënave për fatkeqësitë janë pjesërisht funksionale.
    Ligji kërkon që çdo institucion të mbajë një databazë të përditësuar, por mungon një sistem i unifikuar kombëtar dhe rregullim i qartë i platformës DesInventar, e cila përdoret sot pa status të përcaktuar.
    Për të harmonizuar dhe forcuar qasjen e Shqipërisë me praktikat e BE-së, KB-së dhe Bankës Botërore, rekomandoj që në periudhën e afërt të ndërmerren këto hapa:
    Amendimi i Ligjit 45/2019 për ta bërë PDNA një detyrim ligjor për çdo fatkeqësi madhore;
    Miratimi i një akti nënligjor specifik për metodologjinë PDNA, të harmonizuar me udhëzimet e UN–EU–WB;
    Miratimi i një Ligji të ri për Infrastrukturen Kritike, i domosdoshëm për sigurinë kombëtare dhe rimëkëmbjen;
    Forcimi i rolit të Agjencisë Kombëtare të Mbrojtjes Civile në koordinimin e proceseve të vlerësimit;
    Krijimi i një platforme të unifikuar dixhitale për dëmet, humbjet dhe të dhënat e rrezikut.
    Reforma të tilla do të rrisin integritetin e procesit PDNA, transparencën e të dhënave dhe mundësinë për Shqipërinë që të jetë më efektive në përdorimin e instrumenteve financiare ndërkombëtare, përfshirë edhe mekanizmat e BE-së.
    Ftoj komunitetin akademik, profesionistët e fushës dhe partnerët institucionalë të kontribuojnë në këtë debat, sepse vetëm përmes reformave të qëndrueshme ligjore Shqipëria mund të ndërtojë një model modern të qeverisjes së rrezikut.

Kjo analizë nxjerr në pah qartë nevojën për forcimin e kuadrit ligjor dhe institucional në menaxhimin e fatkeqësive në Shqipëri. Edhe pse janë bërë hapa të rëndësishëm pas tërmetit të vitit 2019, mbetet thelbësore që procesi i PDNA të formalizohet dhe të mbështetet me një metodologji të qartë dhe me sisteme të unifikuara të të dhënave. Kjo jo vetëm që do të rrisë transparencën dhe koordinimin ndërinstitucional, por gjithashtu do ta ndihmojë vendin të reagojë më shpejt dhe në mënyrë më efektive ndaj krizave, duke u afruar më shumë me standardet dhe praktikat ndërkombëtare.