Iskustva i zapažanja studenata nakon obavljene stručne prakse u firmama

Zaštita na radu i briga o zdravlju radnika, je zakonska obaveza u firmama, međutim sama implementacija mjera zaštite na radu ne štiti samo radnike nego doprinosi održivosti kompanija i smanjenju ekonomskih gubitaka na eventualno gubljenje radne snage na određeni period zbog bolovanja i povrede na radu, koje se mogu izbjeći upravo ulaganjem u preventivne mjere zaštite na radu.
Radujem se čuti vaša iskustva @NedisMujkic , @Elvedin Elvedin Ikanović, @sanjin12 , @Made i @Musa koje ste stekli na stručnoj praksi u firmama. Kakva su vaša zapažanja i utisci vezano za davanje značaja implementaciji mjera zaštite na radu u firmama u kojima ste bili. Da li su samo ispoštovali zakonski minimum ili ipak rade na poboljšanju uslova rada i razumiju važnost zaštite na radu.

4 Likes

1 Like

Tokom stručne prakse u konfekciji košulja imao sam priliku analizirati radno okruženje iz perspektive zaštite na radu. Fokus je bio na mjerenju buke, osvjetljenja, mikroklimatskih uslova, te analizi ergonomije i evakuacijskih puteva. Iako su tehnički uslovi uglavnom bili u skladu sa propisima, primijetio sam da radna mjesta često nisu bila ergonomski prilagođena, a svijest o korištenju lične zaštitne opreme je varirala među radnicima. Kroz ovu praksu sam shvatio koliko su preventivne mjere i edukacija ključni za očuvanje zdravlja i produktivnosti, te koliko je važno da firme ne ostanu samo na zakonskom minimumu već da aktivno rade na poboljšanju uslova rada.

2 Likes

Tokom obavljanje prakse u Institutu za zaštitu i okoliš imao sam priliku da se bolje upoznam sa pravilima oko izrade elaborata o uređenju gradilišta kao i provođenju sigurnosnih i zaštitnih mjera.Smatram da je realizovanje prakse jako bitno jer tu imamo priliku da primjenimo svo teoretesko znanje koji smo stekli kroz dosadašnje školovanje.

3 Likes

Praksa je obavljena uz stručnu pomoć i saradnju kolega iz Instituta, koji su nesebično prenosili svoja znanja i iskustva. Tokom trajanja prakse, učestvovao sam u poslovima pregleda i ispitivanja sredstava rada, kao i u procesu osposobljavanja zaposlenika za siguran i zdrav rad. Aktivnosti su realizovane u firmama Off Set štamparija i Kobnes d.o.o. Voda Živinice, gdje je stečeno dragocjeno praktično iskustvo iz oblasti sigurnosti i zaštite zdravlja na radu.

3 Likes

Tokom stručne prakse imao sam priliku da se upoznam s praktičnom primjenom mjera zaštite na radu. Firma je ispoštovala zakonski minimum kada je riječ o ličnoj zaštitnoj opremi i osnovnim sigurnosnim procedurama, kao što su upotreba zaštitnih rukavica, naočala i radne odjeće. Međutim, nisam primijetio dodatne aktivnosti usmjerene ka poboljšanju uslova rada, edukaciji zaposlenih ili proaktivnim mjerama prevencije povreda.
Moje zapažanje je da se zaštita na radu uglavnom posmatra kao obaveza, a ne kao investicija u sigurnost radnika i produktivnost firme. Smatram da postoji prostor za unapređenje, posebno u redovnom informisanju radnika o rizicima, kao i u boljoj organizaciji radnog prostora.
Praksa mi je pomogla da shvatim koliko je važno kontinuirano ulagati u zaštitu na radu, ne samo radi ispunjavanja zakona, već i radi zdravlja i sigurnosti svih uposlenih

2 Likes

Izvještaj sa prakse u firmi TQM d.o.o. Lukavac

Praksu sam obavljao u firmi TQM d.o.o. Lukavac, koja se bavi poslovima iz oblasti zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite okoliša i ispitivanja terena. Firma pruža usluge stručne obuke radnika iz oblasti sigurnosti i zdravlja na radu, zaštite od požara, kao i tehničkih ispitivanja radne opreme, mašina i objekata.

Tokom prakse imao sam priliku da se upoznam sa poslovima vezanim za:
Izradu dokumentacije iz oblasti zaštite na radu i zaštite od požara.
Prisustvovao sam obukama radnika za sigurnost na radu.
Učestvovao sam u vizuelnim i tehničkim pregledima radne opreme i mašina.
Upoznao sam se sa postupcima ispitivanja terena, poput mjerenja buke, vibracija, osvetljenja i štetnih materija.
Pomagao sam u administrativnim poslovima vezanim za vođenje evidencija o obukama i ispitivanjima.

Ova praksa mi je omogućila da steknem praktično znanje iz oblasti zaštite na radu i bolje razumijem koliko su sigurnost, zdravlje i zaštita zaposlenih važni za svako radno mjesto.

3 Likes