Gjatë analizës së zhvilluar mbi funksionimin e industrisë së sigurimeve, u bë e qartë se stabiliteti afatgjatë varet nga aftësia për të menaxhuar në mënyrë proaktive risqet që po rriten me ritme të shpejta. Deri më tani, sfidat më të dukshme lidhen me riskun operacional dhe kibernetik, rreziqet financiare të nxitura nga ngjarjet natyrore, si dhe presionet e reja rregullatore që kërkojnë përputhshmëri të vazhdueshme me standardet europiane.
Ajo që bie në sy është nënvlerësimi i rrezikut mjedisor, pavarësisht ndikimit të tij të drejtpërdrejtë në dëmshpërblime, kostot operative dhe strukturën e portofolave. Kjo e bën të domosdoshëm integrimin e faktorëve mjedisorë në modelet e vlerësimit të riskut dhe në kufijtë e urisë ndaj riskut.
Nga ana tjetër, qasja e qëndrueshmërisë po shkëputet nga koncepti i “politikave sociale” dhe po shndërrohet në një mekanizëm thelbësor kontrolli: investimet e gjelbra, transparenca ESG, përmirësimi i qeverisjes, mbrojtja e të dhënave dhe automatizimi i proceseve forcojnë aftësinë përshtatëse të organizatave dhe krijojnë vlerë afatgjatë. Po ashtu, iniciativat sociale dhe politike të integritetit ndikojnë drejtpërdrejt në kulturën e riskut dhe besueshmërinë e institucioneve.
Në thelb, menaxhimi i riskut dhe qëndrueshmëria nuk janë dy procese të ndara, ato janë komponente të një sistemi të vetëm që i mundëson kompanive të sigurimeve të mbijetojnë dhe të zhvillohen në një mjedis ekonomik, social dhe teknologjik që ndryshon vazhdimisht.
Pyetje për Diskutim
- Si mund të integrohen më mirë faktorët mjedisorë në modelet e vlerësimit të riskut të kompanive të sigurimeve?
- A mjafton investimi në teknologji për të reduktuar riskun operacional dhe kibernetik apo kërkohen politika të reja menaxheriale?
- Në ç’mënyrë transparenca ESG ndikon në besimin e klientëve dhe stabilitetin afatgjatë të industrisë së sigurimeve?
- Cilat janë sfidat kryesore për përshtatjen me standardet europiane të raportimit në vitet në vijim?
- A duhet konsideruar qëndrueshmëria si pjesë e urisë ndaj riskut në institucionet financiare?