Menaxhimit të Mbetjeve: Vlerësimi i Sistemit të Mbetjeve Bashkiake në Elbasan dhe Mundësitë për Përmirësim

Në kuadër të BeMed+ Project, në bashkëpunim me partnerin INCA – Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri, një nga studentët @Julia do të zhvillojë një kërkim mbi sektorin e Menaxhimit të Mbetjeve: Vlerësimi i Sistemit të Mbetjeve Bashkiake në Elbasan dhe Mundësitë për Përmirësim.

Kjo fushë kërkimi synon të analizojë mënyrën se si Bashkia Elbasan menaxhon aktualisht mbetjet, nga grumbullimi dhe trajtimi, deri te riciklimi dhe asgjësimi, duke identifikuar zgjidhje inovative dhe të qëndrueshme për ta bërë sistemin më efikas dhe më miqësor me mjedisin.

Studentja do të vlerësojë politikat ekzistuese, infrastrukturën, përfshirjen e komunitetit lokal dhe bashkëpunimin me sektorin privat, duke u mbështetur edhe në modelet e ekonomisë rrethore dhe praktikat e mira nga vendet e Bashkimit Europian.

Ftojmë pjesëmarrësit e tjerë të platformës 1FUTURE të ndajnë ide, përvoja apo shembuj praktikë që lidhen me menaxhimin e mbetjeve, inovacionin në riciklim apo përfshirjen e qytetarëve në mbrojtjen e mjedisit.

Pas publikimit të nismës kërkimore në kuadër të projektit BeMed+, ku një nga studentet e Fakultetit të Ekonomisë angazhohet në vlerësimin e sistemit të menaxhimit të mbetjeve bashkiake në Elbasan, puna në terren ka avancuar duke sjellë rezultate konkrete dhe të dobishme për komunitetin lokal.
Në bashkëpunim të ngushtë me organizatën INCA – Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri, dhe me mbështetjen e ekspertëve ndërkombëtarë nga IUCN, Surfrider Foundation Europe dhe BeMed, është realizuar një analizë e detajuar mbi mënyrën se si Bashkia Elbasan menaxhon mbetjet plastike. Kjo analizë ka përfshirë vlerësimin e praktikave aktuale të grumbullimit, ndarjes në burim, trajtimit dhe riciklimit, si dhe identifikimin e sfidave dhe mundësive për përmirësim.
Rezultatet tregojnë se investimi në ndarjen në burim dhe përmirësimin e infrastrukturës së riciklimit është jo vetëm i justifikuar financiarisht, por edhe i domosdoshëm për përfitime afatgjata. Përfitimet përfshijnë uljen e kostove të depozitimit, rritjen e të ardhurave nga materialet e riciklueshme, si dhe përmirësimin e cilësisë së mjedisit dhe shëndetit publik.
Kjo punë kërkimore ka kontribuar drejtpërdrejt në hartimin e Planit Lokal të Veprimit për reduktimin e ndotjes plastike në pellgun e lumit Shkumbin, duke ofruar një bazë të vlefshme për vendimmarrje dhe veprime konkrete nga autoritetet vendore. Angazhimi akademik, i mbështetur nga ekspertiza ndërkombëtare, dëshmon se bashkëpunimi ndërinstitucional është çelësi për zgjidhje të qëndrueshme në fushën e mbrojtjes së mjedisit.
Ftojmë pjesëmarrësit e platformës 1FUTURE të vazhdojnë të ndajnë ide, përvoja dhe shembuj praktikë që mund të pasurojnë më tej këtë proces dhe të kontribuojnë në ndërtimin e një modeli më efikas të menaxhimit të mbetjeve në nivel lokal.

1 Like