Poziv na suradnju: Istraživanje urbane mobilnosti u Kiseljaku

Svaka čast ekipa, mnogo korisnih i konkretnih informacija! @Toni :clap:

5 Likes

Profesore, kolega @Edin_CEPS i ja smo doradili ispravke na koje ste nam ukazali. Šaljemo Vam i finalnu verziju istraživanja na mail.

6 Likes

Profesore, samo da se javimo, uspjeli smo pronaći neke informacije, ali mislim da će nam trebati pomoć.

4 Likes

Zdravo profesore. Mi smo završile istraživanje: “Karakteristike saobraćajnog sistema; Motorizovani saobraćaj; Mreža saobraćajnica (stanje po kategorijama)”

4 Likes

Uredu. Samo nazanači konkretno u mailu šta ste uspjeli pronaći, a šta ne, pa da završavamo istraživački dio.

3 Likes

Odlično!!! Još ćemo sačekati ostale, pa radimo sveobuhvatnu analizu.

4 Likes

@Dejan_S Zdravo, kako si? Samo da provjerim, kada bi odgovaralo da uradimo prezentaciju istraživanja?

2 Likes

@Prof_Nermin Zdravo profesore. Meni bi odgovaralo idućg tjedna. Da li odgovara u srijedu poslijepodne?

2 Likes

Odlično, odgovara savršeno. Pozvat ću ja i studente. Vidimo se u srijedu oko 17h.

3 Likes

Inicijativa Općine Kiseljak, koja je pokrenuta kao neformalna i pilot-suradnja s akademskom zajednicom, uspješno je privedena kraju uz aktivno sudjelovanje studenata i profesora Visoke škole CEPS. Cilj aktivnosti bio je analizirati stanje urbane mobilnosti u Kiseljaku, kroz terensko istraživanje, razmjenu ideja i promišljanje o mogućim rješenjima za unapređenje lokalnog transportnog sistema.

Završna prezentacija rezultata održana je u srijedu, u učionici na otvorenom, uz prisustvo predstavnika općine, akademske zajednice i učesnika istraživanja (studenata).

Ova suradnja predstavlja uspješan primjer kako lokalna zajednica i akademski sektor mogu zajedno djelovati u pravcu održive urbane mobilnosti i zelenih inicijativa.

2 Likes

Hvala još jednom svima na sjajnoj saradnji i novom pristupu koji je donio brojna zanimljiva iskustva u radu sa studentima. Nadam se da i studenti (@Benjamin_CEPS @Edin_CEPS @Lejla_ceps @Dotlo @Dragana_Ceps @Andela_Ceps @Adrian_CEPS @Minela_B @Ernis33_CEPS @Amel_ceps i ostali) dijele isto mišljenje, te da ćemo u istom ritmu i s ovom praksom nastaviti i u narednoj akademskoj godini.

Važno je napomenuti da su u ovom projektu učestvovali studenti 2. i 3. godine studijskog programa Promet, kroz rad na predmetima Tehnologija i organizacija gradskog prometa i Planiranje prometa. Oba ova predmeta su, u okviru projekta 1FUTURE, unaprijeđena novim tematskim cjelinama iz oblasti održive mobilnosti i nastavnim metodama koje uključuju:

Interaktivna predavanja, seminare, rad u grupama (prezentacije), praktične vježbe, studije slučaja i druge oblike nastave. Implementacija učenja zasnovanog na problemima kroz stvarne studije slučaja u razvoju strategija održivog urbanog saobraćaja koje uključuju klimatsku akciju, održivu i pametnu mobilnost, efikasno korištenje resursa, te urbanu transformaciju i razvoj putem 1FUTURE platforme."

Na kraju, na osnovu postignutih rezultata i iskazanog interesa sve tri strane, odlučeno je da se ovo istraživanje prijavi za učešće na Međunarodnom simpoziju pod nazivom “Povezivanje istraživanja između biznisa i akademske zajednice za zeleniju budućnost” (Reminder: The International Symposium 2025 - Bridging Research Between Business and Academia for a Greener Tomorrow), kako bi se cijeli proces zaokružio i predstavio široj stručnoj javnosti.

3 Likes

Moram priznati da me novi pristup radu u okviru ovog projekta zaista pozitivno iznenadio. Kroz predavanja i obaveze koje su bile usmjerene na praktična rješenja i lokalne izazove, osjetio sam se kao aktivan sudionik u stvarnim promjenama, a ne samo kao pasivni slušalac.
Posebno mi se dopalo što se kroz interaktivne sesije i terenski rad podsticalo zajedničko promišljanje o tome kako Kiseljak može postati pristupačniji, sigurniji i održiviji grad za sve nas. Nije bilo prostora za teoriju bez primjene – sve što smo učili odmah smo povezivali s realnim potrebama naše zajednice.
Ovaj pristup mi je dao osjećaj odgovornosti, ali i priliku da doprinesem projektu na kojem smo radili kao kolektiv. Vjerujem da je ovakav model rada odličan primjer kako uključiti studente,građane, nosioce odluka a naročito mlade, u procese odlučivanja i oblikovanja urbanih politika.
Mislim da kolege dijele isto mišljenje i radujem se nastavku u petom semistru i daljoj razmjeni ideja sa kolegama!

5 Likes

Za razliku od standardnih predavanja i vježbi na kojima studenti mogu učestvovati, ovakav vid nastave tokom semestra nam je pokazao da i mi kao studenti možemo aktivno učestvovati i parirati našim starijim kolegama koji već rade u struci ili vezano za struku. Naš naćin rada meni kao pojedincu je donio jedno sasvim novo iskustvo gdje sam u interakciji s kolegama pokušavao stvoriti jasnu sliku kako možemo stvoriti jedan jako dobar i zanimljiv projekat koji će svima biti od koristi, a pogotovo stanovnicima Kiseljaka i njegovih okolnih naselja. Nadam se da ćemo u idućoj akademskoj godini nastaviti s ovakvim tempom i željom za napredovanjem, čime ćemo kako teorijskim, tako i praktičnim dijelom shvatiti poentu naše struke i zanimanja koju ćemo sutra prenijeti na naše zajedničke radove,a istovremeno ljudima u našoj zajednici doprinijeti ljepšem i ugodnijem životu jer svi to zaslužujemo.

3 Likes

Tokom protekle akademske godine, studenti su imali privilegiju učiti u okruženju koje je nadahnjivalo, podsticalo na razmišljanje i otvaralo nove vidike. Zahvalni smo na pažljivo osmišljenom programu, jasno postavljenim ciljevima i metodičnom pristupu koji je istovremeno bio i neformalan i podsticajan. Posebnu vrijednost dale su nesvakidašnje metode rada, korisni savjeti koji su nadilazili teoriju, te spremnost na dijalog i razumijevanje potreba studenata. Ova godina nije bila samo korak u obrazovanju, već i važan dio našeg ličnog razvoja — za šta smo duboko zahvalni.

4 Likes

Ova vrsta nastave mi je donijela jedno novo i pozitivno iskustvo. Kroz rad na projektu imala sam priliku bolje razumjeti kako ono što učimo možemo primijeniti u praksi. Posebno mi je značilo to što smo radili timski i što su ideje svakoga od nas bile važne. Kroz cijeli proces osjetila sam veću povezanost sa svojom strukom i stekla dodatnu motivaciju za daljnje učenje. Vjerujem da su ovakvi zadaci korisni jer nas pripremaju za stvarne situacije i pomažu nam da razvijamo sigurnost u sebe i svoj rad.

4 Likes

Ova vrsta nastave mi je pomogla da bolje razumijem kako teoriju primijeniti u praksi. Rad u timu i razmjena ideja bili su posebno korisni. Osjećam veću povezanost sa strukom i dodatnu motivaciju za daljnje ucenje.

3 Likes

Zanimljvo za pročitati:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/da-li-ce-sarajevo-dobiti-pametne-pjesacke-prijelaze-i-sta-bi-oni-podrazumijevali/250707144

2 Likes