Risku dhe qëndrueshmëria në zinxhirin bujqësor

Sektori i agrobiznesit ka një rol kyç në zhvillimin ekonomik, punësimin dhe eksportet në Shqipëri. Megjithatë, ky sektor po përballet me sfida gjithnjë e më komplekse që lidhen me presionin mjedisor, ndryshimet klimatike, kërkesat e tregut etj.

Shumë biznese të vogla dhe të mesme funksionojnë mbi baza praktike dhe tradicionale, pa politika të formalizuara të qëndrueshmërisë dhe pa sisteme të matshme për identifikimin dhe vlerësimin e risqeve. Kjo i bën ato më të cenueshme ndaj risqeve mjedisore, sociale, financiare dhe operacionale, duke kufizuar potencialin e tyre për zhvillim të qëndrueshëm.

Rasti i studimit të projektit tonë fokusohet në një agrobiznes të integruar vertikalisht, i cili kombinon në të njëjtin zinxhir vlerash: tregtimin e inputeve bujqësore (plehra kimike dhe pesticide), prodhimin bujqësor (kultivimin e agrumeve), përpunimin, magazinimin dhe eksportin e produkteve bujqësore.

Ky model i integrimit vertikal i jep biznesit avantazhe konkurruese, si kontroll më i madh mbi cilësinë e produkteve dhe zinxhirin e furnizimit, diversifikim të aktivitetit dhe fleksibilitet operacional. Megjithatë, integrimi vertikal rrit gjithashtu kompleksitetin e aktivitetit dhe ekspozimin ndaj risqeve të shumta.

Ngremë për diskutim disa pyetje:

1. Si mund të integrohet menaxhimi i riskut në strategjinë e një agrobiznesi?
  2. Cilat masa konkrete mund të zbatohen për përmirësimin e menaxhimit të inputeve bujqësore dhe mbetjeve, pa rritur ndjeshëm kostot operative?
  3. Në çfarë mënyrash mund të integrohen praktikat e ekonomisë qarkulluese (ripërdorimi, riciklimi, optimizimi i burimeve) në aktivitetin e një agrobiznesi?
  4. Si mund të përfshihen punonjësit, fermerët dhe partnerët tregtarë në zbatimin e praktikave të qëndrueshme?
  5. Çfarë roli mund të luajnë institucionet publike dhe politikat mbështetëse në nxitjen e qëndrueshmërisë në agrobiznes?
  6. A mund të shërbejë ky model i menaxhimit të riskut dhe qëndrueshmërisë si shembull për agrobiznese të tjera në Shqipëri?
4 Likes

Menaxhimi i riskut në një agrobiznes mund të bëhet pjesë e strategjisë nëse lidhet me punët e përditshme të biznesit dhe jo shihet si diçka e ndarë. Për shembull, përveç objektivave për prodhim dhe shitje, biznesi mund të vendosë edhe qëllime të thjeshta si ruajtja më e sigurt e pesticideve, menaxhimi i mbetjeve, siguria e punonjësve dhe kursimi i ujit e energjisë. Këto janë masa praktike që ulin problemet mjedisore dhe operacionale dhe nuk kërkojnë investime të mëdha, por më shumë organizim.

Edhe praktikat e ekonomisë qarkulluese mund të zbatohen lehtë në agrobiznes, pa kosto të larta. P.sh., ambalazhet e pesticideve mund të mblidhen vec dhe të dorëzohen për trajtim, materialet e transportit mund të ripërdoren dhe mbetjet organike nga prodhimi mund të rikthehen në tokë. Këto veprime duken të thjeshta, por ndihmojnë në uljen e mbetjeve, mbrojtjen e mjedisit dhe edhe në uljen e kostove. Pra, qëndrueshmëria nuk është domosdoshmërisht shpenzim i madh, por më shumë mënyrë më e mirë organizimi e punës.

1 Like