Studentski projekti iz oblasti ZNR, ZOP, Okolinske sigurnosti i Energetske efikasnosti

Poštovani student,

Vi ste u okviru završne godine, tačnije u posljednom semestru četvrte godine studijskog programa Sigurnost i pomoć, obavezni obaviti stručnu praksu kod nekog pravnog lica, gdje ćete praktično usvojiti i primijeniti sva ona znanja koja ste kroz teorijska predavanja stekli na našem studijskom programu.
U okviru stručne prakse, neophodno je da se što bolje uključite u aktivnosti koje se tiču zaštite na radu i zaštite od požara, obuci radnika iz ovih oblasti, procjeni rizika na radnim mjestima, ergonomskih uslova na radnim mjestima, mikroklimatskim uslovima, pregledima sredstava rada i izrade uputstava, načinima upotrebe mjernih instrumenata u realnim uslovima itd.

Prema tome, želim da podijelite svoja iskustva i zapažanja kroz obavljenu stručnu praksu, gdje vam predlažem konkretne aktivnosti na koje ćete staviti fokus svako pojedinačno od vas.

Zapažanja i iskustva vezano za ergonomske uslove i rizike na radnim mjestima kod poslodavca, kao i mjerenje mikroklimatskih uslova predlažem kolegi @sanjin12
Zapažanja i iskustva vezano za obuku radnika iz oblasti zaštite na radu i zaštite od požara predlažem kolegi @Made
Zapažanja i iskustva vezano za pregled sredstava za rad i izradu uputstva za upotrebu predlažem kolegi @Elvedin
Zapažanja i iskustva u o provođenju mjera energetske efikasnosti u kompaniji @NedisMujkic
Zapažanja i iskustva koja se odnose na postupanje sa otpadom sa posebnim aspektom na njegovo zbrinjavanje, recikliranje i generalno okolinske incijative kompanije @Musa
Očekujem vaše odgovore i vjerujem da ćete uspješno odgovoriti zadatku.
Mr.sc Silvana Mekić, viši asistent

2 Likes

Zahvaljujem kolegici Mekić. Očekujemo od studenata da nas u dogledno vrijeme obavijeste o uspostavljenim kontaktima s kompanijama/institucijama u kojima će obaviti navedena istraživanja, kao i da nam se obrate za svaku vrstu pomoći i savjeta prilikom istraživanja i pisanja konačnih zapažanja.
Prof.dr. Edisa Nukić

1 Like

Poštvovana asistentice, uspostavio sam kontakt sa INPROZ institutom u Tuzli koji su izkazali spremnost da mi omoguće provođenje istraživanja te sam obavio određene terenske posjete s njihovim stručnim timom.Izvještavat ću vas o nalazima i mojim zapažanjima.

2 Likes

Poštovana, svoj istraživački projekat koji se odnosi na ispitivanje ergonomskih uslova i mikroklimatskih mjerenja počeo sam realizirati u kompaniji “emma marinoni camicie” po okončanju istraživanja dostaviti ću svoja zapažanja.

2 Likes

Ovim putem želim Vas informisati da sam sa uposlenicima instituta za zaštitu i okoliš iz Tuzle obavio prve aktivnosti vezane za dodijeljeni zadatak.

2 Likes