Agrobiznesi shqiptar mes riskut dhe qëndrueshmërisë-rasti Gjokaj Herb

Kur fillova të analizoja kompaninë Gjokaj Herb — një ndërmarrje familjare me mbi 30 vite eksperiencë në kultivimin dhe eksportin e bimëve medicinale — gjëja e parë që më bëri përshtypje ishte se prodhimi i tyre vjetor luhatet nga 1,500 deri në 2,500 tonë. Një diferencë prej mbi 60% që nuk vjen nga menaxhimi i dobët, por thjesht nga shiu dhe dielli.
Kjo të bën të mendosh ndryshe për riskun. Nuk është gjithmonë diçka që e kontrollon — ndonjëherë, thjesht, e pret dhe përgatitesh.
Gjatë analizës rashë ndesh me një paradoks që nuk e prisja: kompania bën gjëra shumë të mira për mjedisin — mbetjet bimore i kthen në pleh natyral, punon me cikle biologjike të mbyllura — por jo si strategji e menduar, thjesht si traditë bujqësore e trashëguar. Në të njëjtën kohë, i gjithë prodhimi shkon për eksport në një numër të kufizuar tregjesh, me pagesa në dollarë, pa asnjë “rrjetë sigurie” nëse diçka ndryshon jashtë.
Pra kemi një kompani që është e qëndrueshme nga natyra, por e cenueshme nga struktura.

• Si e kalojnë këto kompani nga qëndrueshmëria “intuitive” në një strategji të formalizuar — pa e humbur autenticitetin?
• Çfarë lloj mbështetjeje financiare ose politike do të nevojitej për ndërmarrjet e vogla agrobiznesore të diversifikojnë tregjet e eksportit?
• A mund të ndihmojnë certifikimet mjedisore për të hapur tregje të reja si Gjermania apo Franca?
• A ka shembuj të suksesshëm nga rajoni që mund të shërbejnë si model për sektorin e bimëve medicinale në Shqipëri?
• A mund të bëhet sektori i bimëve medicinale në Shqipëri një model për prodhim të qëndrueshëm mjedisor?

1 Like

Rasti i kesaj kompanie nxjerr në pah një kontrast interesant mes forcës operacionale dhe dobësisë strategjike. Kompania duket se funksionon shumë mirë në nivel prodhimi dhe praktikash mjedisore, por mbetet e ekspozuar ndaj faktorëve që siç janë përmendur dhe nga ju nuk i kontrollon, si klima dhe tregjet e kufizuara të eksportit. Kjo tregon se vlera e kompanisë nuk qëndron vetëm te volumi i prodhimit, por dhe te mënyra si ajo mund të menaxhojë pasigurinë dhe të ndertojë stabilitet afatgjatë.
Në këtë drejtim, një hap i rëndësishëm do ishte diversifikimi jo vetëm i tregjeve, por edhe i produkteve, për shembull nje ide mund të jetë kalimi gradual nga eksporti i lëndës së parë drejt produkteve të përpunuara me vlerë më të lartë, që janë më pak të ndjeshme ndaj luhatjeve të prodhimit.
Në medimin tim, potenciali ekziston, sfida është ta kthejë këtë potencial në një model më të qëndrueshëm jo vetëm në aspektin mjedisor por edhe atë ekonomik.

2 Likes

Gjokaj Herb Plan Veprimii.pdf (1.3 MB)

1 Like